torsdag 29 mars 2012

Immunisering

Idag ringde min BM med mindre roliga nyheter. Mitt blod har börjat bilda antikroppar. Jag är RH negativ. Joel är också det. Jag har inte fått någon spruta efter kejsarsnittet. Och nu verkar det som bebisen i magen är RH positiv, vilket inte är så bra alltså. Ska till barnmorskan på Måndag och lämna mer blod, sen blir det ett besök på sjukhuset för att göra ultraljud osv. När det ska göras vet jag ej. Just nu vill jag bara veta HUR allvarligt det är just nu. Det kanske inte är så farligt än eller så har det gått för långt. Och självklart ska det här hända innan helgen. Så även denna grav blir sådär rolig. Men detta känns sju resor värre än det med Joel. Nu vet vi att något inte stämmer och det kan gå riktigt illa. Eller så gör det inte det, men vafan. Man tror ju alltid det värsta?

Förklaring på vad Immunisering är -

När du, som är RhD-negativ, födde barn förra gången tog barnmorskan prov från navelsträngen för att se om bebisen var RhD-positiv eller RhD-negativ. Om bebisen var RhD-positiv gavs du anti-D immunglobulin. Anti-D är bara nödvändigt för for RhD-negativa mödrar med RhD-positiva barn, eftersom det finns en risk att deras blod kommer i kontakt vilket leder till att modern börjar producera antikroppar, Rh-immunisering. Dessa antikroppar kan orsaka komplikationer för senare RhD-positiva bebisar under graviditeten.

Moderns och barnets blod kan blandas vid vissa tillfällen under vanliga graviditeter. Ibland händer det utan att man vet orsaken, eller så kan det orsakas av en liten blödning från moderkakan (efter graviditetsvecka 12). Om både mamma och barn har samma rhesusstatus, med vilket menas att båda är RhD-positiva eller båda är RhD-negativa, så orsakar detta inga problem. Men om en RhD-negativ kvinna är gravid med en RhD-positiv bebis, så kan kvinnans immunförsvar reagera på bebisens blod som om det var en "främmande invasion" och börja producera antikroppar mot det.

När dessa antikroppar väl har börjat produceras, kan de inte tas bort och i påföljande RhD-positiva graviditeter kan de attackera och förstöra bebisens röda blodkroppar, vilket leder till blodbrist, gulsot, eller problem med lever eller hjärta. I svåra fall behövs blodtransfusion till bebisen före och/eller efter förlossningen. Dessa problem kan förebyggas genom att man ger RhD-negativa mödrar anti-D immunglobulin efter blödning och återigen efter födseln av RhD-positiva bebisar. Detta kallas anti-D-profylax eller Rh-profylax.

2 kommentarer:

  1. Håller tummar och tår att det inte är något allvarligt!!

    SvaraRadera
  2. Hoppas allt är som det skall!
    KRAM

    SvaraRadera